Tanssilajit

Taaperotanssi on 1-3-vuotiaiden lasten ja vanhempien yhteinen väylä tutustua tanssin maailmaan ja ryhmässä tekemisen iloon. Leikin kautta etsitään tanssimisen taikaa, syvennetään vanhemman ja lapsen välistä vuorovaikutusta sekä harjoitellaan ryhmässä toimimista. Erilaisten harjoitusten avulla herkistetään suhdetta omaan kehoon ja musiikkiin, opetellaan luottamaan toisiin ihmisiin ja itseensä. Tavoitteena on yhdessä koettu luovuuden ja liikkumisen riemu! Ryhmään osallistuminen ei vaadi vanhemmalta aiempaa kokemusta tanssiharrastuksesta.

Lastentanssi 4-6v Lastentanssi on mielikuvien avulla toteutettavaa tanssiliikuntaa, jolla pyritään vahvistamaan ikätason mukaista motorista kehitystä ja perusliikuntataitoja sekä tukemaan sosiaalisuutta. Opetuksessa korostetaan luovuutta ja yksilöllisyyttä, sekä pyritään antamaan valmiuksia klassisen baletin ja muiden tanssimuotojen opintoihin jatkossa. Tunnilla lapsi oppii seuraamaan opettajan ohjeita ja työskentelemään ryhmässä, parin kanssa ja yksitellen. Leikinomaisesti lapsi oppii hahmottamaan muotoa, tilaa, musiikkia ja rytmiä.
Lastentanssi sopii sekä tytöille että pojille. Mielikuvaharjoitusten avulla tuetaan lapsen luovuutta löytää oman kehonsa ilmaisumahdollisuudet.
Varusteiksi riittää paljaat jalat ja joustava liikunta asu esim. t-paita ja trikoot tai balettipuku.

Baletti Tunneilla opetellaan baletin tanssitekniikkaa, jossa korostuu mm. kehon hallinta, vartalon linjaukset, ryhti, jalkojen aukikierto ja keskittymiskyky. Alkeistunneista alkaen opetuksessa korostetaan tanssillisuutta ja ilmaisua. Perustasolla n. 11- vuotiaana aloitetaan varvastossutyöskentely, joka on baletin oma haastava erityispiirre. Yläluokilla harjoitellaan jo vaativampia perinteisiä variaatioita ja ryhmäkoreografioita. Varusteet: alkeisluokilla pehmeät balettitossut sekä baletti- tai voimistelupuku, ihonmyötäiset trikoot ja/tai harjoitushame.

Karakteritanssi Karakteritanssiksi kutsutaan baletin osa-aluetta, jossa eri maiden kansantansseja on muunnettu baletin liikekielelle. Karakteritanssi kuuluu osaksi perinteistä klassisen baletin koulutusta ja useissa traditionaalisissa balettiteoksissa on pitkiä tanssikohtauksia eri maiden tansseista. Näissä ei yleensä käytetä varvastossuja. Tunnilla tutustumme karakteritanssiin yksinkertaisten tanko- ja keskilattiasarjoissa, sekä opetellaan pieniä tanssikokonaisuuksia.

Aikuisten baletti tunneilla harjoitellaan baletin perusliikkeitä pyrkimyksenä lisätä kehon hallintaa, lihasvoimaa, liikkuvuutta, tasapainoa sekä ilmaisua. Aikuisten tunneilla opetus etenee tavoitteellisesti miellyttävässä ilmapiirissä. Varusteena pehmeät balettitossut tai sukat ja joustava tanssiasu.

Nykytanssi on taidetanssin muoto, joka elää ajassa ja kehittyy vuorovaikutuksessa muiden taidelajien kanssa. Sen opetuksen sisältöön ja painopisteisiin vaikuttavat opettajan omaksuma liikekieli ja henkilökohtainen tyyli. Tunneilla tutkitaan kehon fyysisiä ja ilmaisullisia mahdollisuuksia nykytanssin eri tekniikoita ja improvisaatiota hyödyntäen. Harjoituksissa perehdytään painovoiman, tilan, ajan ja dynamiikan käyttöön ja pyritään kehon kokonaisvaltaiseen hallintaan. Varusteiksi joustava tanssiasu sekä paljaat jalat, jarrusukat, sukat tai jazztossut.

Showtanssi on alun perin irtautunut jazztanssista. Se on monipuolinen tanssilaji jossa sekoitetaan eri lajeja kuten discoa, hip hopia, latinalaisia tansseja, nykytanssia ja afroa. Tunnit koostuvat tanssisarjan lisäksi lämmittelyosuudesta, erilaisista tekniikka-, koordinaatio- ja isolaatioharjoituksista,keskilattialla ja salin poikki. Lisäksi tehdään myös lihaskunto- ja venyttelyharjoituksia. Showtanssi ei ole vain tanssimista, vaan nimen mukaisesti kyse on showsta.

Show/nykytanssissa harjoitetaan puhtaasti molempien lajien tekniikkaa, esiintymistä ja tilan käyttöä. Vain taivas on rajana, kunhan on näyttävää, vaikuttavaa ja taiteellista liikettä! Laji sopii tanssijalle kuin tanssijalle.

Jazztanssi on vauhdikas ja rytminen tanssimuoto. Jazztanssi on alunperin afroamerikkalaisen kulttuurin piirissä kehittynyt tanssilaji, johon on 1900-luvun aikana yhdistynyt piirteitä niin länsimaisesta taidetanssista kuin urbaaneistakin tanssin muodoista. Tunneilla työstetään jazztanssille tyypillisiä tekniikoita, kuten isolaatiota, koordinaatiota, piruetteja, hyppyjä ja erilaisia jalannostoja. Perustekniikkaharjoittelun lisäksi tehdään eri tyylisiä koreografisia sarjoja. Varusteena joustava tanssiasu ja paljaat jalat tai päkiätossut.

Katutanssi on vauhdikas ja rento tanssitapa, jossa tarvitaan notkeutta ja kehonhallinta. Katutanssissa yhdistetään jalkojen, käsien sekä vartalon liikkeitä rytmisiksi kokonaisuuksiksi. Tunneilla tehdään lämmittely, tekniikkaharjoituksia sekä yhdistellään liikkeitä näyttäviksi tanssisarjoiksi kootaen koreograafisia kokonaisuuksia. Katutanssi sekoittaa eri tyylejä, kuten hip hop, locking & popping ja funk, sekä old school ja new school -tyylejä. Tanssin koreografioihin etsitään inspiraatiota kaduilta, tämän takia katutanssissa onkin usein mukana liikkeitä myös breakdancesta. Tunneilla keskitytään vartalon eri painopisteisiin ja jalkatyöskentelyyn sekä isojen liikeratojen käyttöön, ottaen kontakteja myös lattiaan. Tanssisarjat vaihtelevat nopeasta hitaaseen. Tärkeää on erityisesti musiikin kuuntelu, rytmiikka sekä hyvä fiilis ja ilmaisu. Varusteeksi verkkarit, t-paita ja vaaleanpohjaiset sisäkäyttöön tarkoitetut lenkkitossut.

Flamenco on ainutlaatuinen ja monimuotoinen taidelaji, joka rakentuu laulun, soiton ja tanssin vuorovaikutukselle. Tunneilla opetellaan espanjalaisen flamencotanssin perustekniikka, jalkakoputuksia, käsien ja vartalon liikkeitä sekä rytmiikkaa. Tunti koostuu lämmittelystä, tekniikkaharjoituksista, koreografian opiskelusta sekä flamencotaputusten eli palmasten harjoittelusta. Tavoitteena on myös oppia näkemään keho kokonaisuutena, hallitsemaan flamencotanssin kannalta ensisijaisia lihaksia ja kiinnittämään huomiota hengityksen tärkeyteen. Tunneilla harjoitellaan myös perinteisiä sevillanas-tansseja sekä viuhkan, huivin ja castañuelan käyttöä. Varusteista tärkeimmät ovat tukevat noin 4 cm korkoiset kengät (ei tarvitse olla oikeat flamencokengät, ne voi hankkia myöhemmin) Opettaja neuvoo mielellään flamencokenkien hankinnassa siitä kiinnostuneille.Naisten on tärkeä totutella pitkän hameen käyttöön alusta asti, sillä hame on oleellinen osa koreografiaa, ja sen liikuttelu vaatii oman tekniikkansa. Hame ei kuitenkaan ole välttämätön ensimmäisten tuntien aikana, vaan liikuntaan sopivat housut käyvät hyvin.